Congregatio Sororum Sancta Elisabeth

oszinapNovember 13 és 26 között, rendezték meg a IX . Őszi Szent Erzsébet Napokat Sárospatakon. Árpád-házi Szent Erzsébet a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, évszázadok óta nagy tisztelet övezi. Sík Sándor „a női eszmény megtestesülésé”-nek nevezte őt.

November 13-án a vajdácskai templom, búcsú ünnepével vette kezdetét a programsorozat Az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett új, vajdácskai katolikus templomban a szentmisét bemutatta és homíliát mondt: Ft. Bakos Tamás sárospataki káplán.

November 14-én a bazilikában hála adó szentmisén vettünk részt a Szent Erzsébet Nővérek Kongregáció társalapítója és első rendfőnöke tiszteletére, Boldog Mária Merkert ünnepén.

Szent Erzsébet, magyar királylány, és Mária Luzja Merkert, aki több mint hat évszázaddal később egy Nysai polgári családban született- két asszony, akiknek az élete arról beszél, hogy Isten közel van hozzánk, hogy itt van világunkban és minden embert szeret.Ez a két nagy asszony azt mutatja meg, hogy az Isten szeretetében és közelségében való hit milyen sok jót okozhat egy ember életében.

 

November 16. Szent Erzsébet halálának emléknapja a világegyházbana Szent Péter és Szent Pál görögkatolikus templomban, az egykori Árpád-házi Szent Erzsébet domonkos templom helyén, Szent Liturgia a betegek kenetének kiszolgáltatása és vecsernye volt Szent Erzsébet tiszteletére. A szertartásokat vezette: Ft. Damjanovics József esperes, sátoraljaújhelyi parochus.

November 17-én, a Szent Erzsébet Katolikus Iskola  egész napos programmal ünneplte védőszentjét. A lelki nap kezdetén az osztályközösségek osztályfőnökeik irányításával beszélgettek arról, hogy a szeretet szolgálójának a példáját a mindennapi életünkben, hogyan lehet továbbadni.
A Szent Erzsébet jelenetet a színjátszócsoport mutatta be (betanította: Kecskeméthy-Tóth Boglárka tanárnő), melynek a végén Ft. Bereczkei Miklós plébános atya megáldotta a kis kenyércipókat és az elsősök képes bibliáit. A délelőtt folyamán, ünnepi szentmisén vettünk részt a bazilikában. A szentmise elején iskolánk első osztályos tanulói fogadalmat tettek, majd a nyolcadikosok összetartozásunk jelképét a nyakkendőket és a sálat adták át kisdiákoknak.
Tanítványaink Szent Erzsébet példáját követve ellátogattak a város közintézményeibe, ahol versek és énekek kíséretében egy-egy szál rózsát nyújtottak át az ott dolgozóknak. Követve Szent Erzsébet példáját: „Tegyétek boldoggá az embereket”! Nálunk is voltak.

november 17-én, Szent Erzsébet halálának emléknpján a Bazilikából indul a gyertyás processzióa várbeli Szent Erzsébet Kápolnához. A szentmisét a Társaság tagjaiért, azok családtagjaiért, a szervezet munkáját az elmúlt 20 évben segítő támogatókért, és az elhunyt Társasági tagokért mutatta be Ft. Papler Pál pálházai plébános.Homíliájában emlékeztette a jelenlévőket az irgalom fontosságára, a Szent Erzsébet által bejárt életút tovább vitelére.

A szentmisét követően került sor a Szent Erzsébet díj átadására. 2016-ban a Sárospatak Város Önkormányzata által adományozott díjat Szabó Dénes, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka kapta. A díjat november 17-én vehette át Aros János polgármester úrtól.

November 19-én, szombaton Szent Erzsébet ünnepén 10.30 órakor Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét celebrátl a bazilikában a Szent Erzsébet ereklye Sárospatakra hozatalának 29. évfordulója alkalmából. Ezen a napon zárta be a főpásztor az Irgalmasság Szent Évét és az Irgalmasság kapuját. 14.45 órakor Szent Erzsébet litániát imádkoztak, majd a sárospataki ünnepi napok érsek atya áldásával értek véget.

Délután Krisztus Király vigílián, ünnepélyes keretek között Dr. Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az igényesen a felújított károlyfalvai templomtoronyt.

Köszönjük meg mennyei Atyánknak, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet személyében olyan rózsát adott a magyar földnek, amelynek illata betölti az egész Egyházat, és szebb tőle a világ.

Imádkozzunk: Istenünk, te megadtad Árpád-házi Szent Erzsébetnek, hogy a szegényekben Krisztust lássa és tisztelje. Közbenjárására add, hogy mi is lankadatlan szeretettel segítsük embertársainkat minden testi-lelki bajukban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.